7 storslåede, skandinaviske STORmagasiner

Besøg Magasin i Aalborg

Siden midten af 1800-tallet har stormagasinerne tonet frem i næsten alle større byer i Europa og USA. Derfor kender de fleste nok også navne som britiske Harrods fra 1849, amerikanske Macy’s fra 1858 og tyske KaDeWe, Kaufhaus Des Westens, fra 1905.

Stormagasinerne er for detailhandlen, hvad Hollywood er for filmindustrien. Her handler det om at være storslået, imponerende og ikke mindst omfavnende. Måske er det derfor, at stormagasinerne er defineret ud fra den engelske term “department store”, der karakteriseres ved at være en større butik opdelt i flere, mindre afdelinger.

Selv om de helt store varehuse ligger i USA, findes der heldigvis flere populære og internationalt omtalte stormagasiner i Skandinavien. Her er syv af de største stormagasiner fordelt mellem Danmark, Sverige og Norge.

Danmark:

Magasin du Nord

Med grundlæggelse i 1868 har stormagasinet Magasin du Nord en 150 år lang historie. Det blev stiftet af Theodor Wessel og Emil Vett, der på daværende tidspunkt åbnede deres første forretning i Århus. Siden da er der åbnet syv varehuse, hvoraf det seneste er Magasin i Aalborg.

ILLUM

ILLUM blev grundlagt i København i 1891 af Anton Carl Illum med det formål at komplimentere den øgede efterspørgsel på højkvalitets luksusvarer, der var stigende som følge af en øget beskæftigelse blandt de københavnske borgere. Siden da er ILLUM blevet udvidet til at inkludere ILLUM’s Bolighus.

Sverige:

Mall of Scandinavia

Kun syv minutter fra det centrale Stockholm ligger Mall of Scandinavia, som blev åbnet i november 2015. Mens Mall of Scandinavia bryder med den originale stormagasins-tankegang, kan besøgende alligevel se frem til 224 butikker og restauranter fordelt på over 100.000 m2.

Nordiska Kompaniet

Nordiska Kompaniet, NK, blev grundlagt i 1902 af Joseph Sachs. Varehuset hører i dag til blandt Stockholms og ikke mindst Sveriges førende stormagasiner, og du finder den helt klassiske one-stop-shop hos NK. I dag er der også åbnet en forretning i Göteborg.

Gallerian

Gallerian skiller sig ud blandt de andre stormagasiner. Her fokuserer man nemlig i højere grad på mangfoldighed i stedet for den ypperste luksus. Denne forretningsidé har man fortsat med siden 1976, og varehuset besøges i dag af mere end 50.000 mennesker dagligt.

Norge:

Oslo City Shoppingcenter

Oslo City Shoppingcenter er Norges mest besøgte indkøbsmekka. Bygningen rummer mere end 90 butikker og restauranter fordelt på fem etager, og med sin centrale position lige ved Oslos hovedbanegård, er det et attraktivt besøgssted for både turister og lokale.

Steen & Strøm Department Store

Steen & Strøm Department Store er det ældste varehus på denne liste. Historien begynder i 1797, hvor Samuel Strøm åbnede sin butik på hjørnet af Prisengate og Kongensgate. Siden da har forretningen udvidet sig til 6 etager med food court og mere end 150 spændende butikker.

Categories: Penge

Comments are closed.