Det går ikke helt som håbet

 Jeg tror egentlig at overskriften siger det meget godt. Den danske økonomi hakker godt nok stille og roligt afsted, men slet ikke i det tempo som Danmarks lovgivende forsamling havde håbet på. Margrethe Vestager nedjusterede igår kraftigt sine forventninger til årets væksttal, så vi måske kun kommer til at se den danske økonomi vokse med 0,25-0,5% – det Økonomis Råd (vismændene) havde ellers forudsagt en vækst på 1,5-1,75%.  Samtidig bliver der simpelthen skabt for få jobs for tiden. Lige nu ligger Danmark med en underskud på ca. 100.000 jobs i forhold til det normale niveau – altså før finanskrisen indtraf i 2008.

For stram finanspolitik
De dårlige danske væksttal skal dog først og fremmest ses i lyset af at vi er et lille land som er afhængige af udenlandske efterspørgsel. Når Europa lever af tørt rugbrød vil Danmark aldrig på samme tid spise kaviar. Med det værende sagt så bør det stadigvæk være muligt for Danmark at gøre noget ved de skuffende væksttal – omend ikke komme op på 5%, men i hvert fald komme over de 1%. Fordi, ifølge de økonomiske vismænd er der i Danmark pt fører en alt for stram finanspolitik for at komme budgetunderskud og gæld i forkøbet. Vi bør dog, med tanke på Danmarks forholdsvis sunde økonomi, kunne få en undtagelse fra EUs stramme finanspolitiske regler og køre med et større underskud for på den måde at sætte gang i væksten. Lige nu bør det i hvert fald være vigtigst at sætte gang i væksten med tanke på den korte bane, og så tage underskuddet og gælden på lang sigt. Den ekstra gæld som Danmark ville oparbejde ville heller ikke på nogen måde kunne sammenlignes med fx USAs – så det ville egentlig ikke kunne betegnes som et kæmpe problem for den danske økonomi hvis vi gjorde det.

Vil du gerne holde dig opdateret på stort og småt indenfor politiske og økonomiske aspekter af det danske samfund? Så gør det inde på Licitationen.dk

Categories: Penge

Comments are closed.